Goede voornemens 2025 volhouden – ontdek hoe je je doelen wél bereikt
Ieder jaar opnieuw beginnen we in januari met frisse moed aan een lijst vol goede voornemens. We willen gezonder eten, meer sporten, op zoek naar een nieuwe baan of meer tijd aan ons gezin besteden. Toch blijken veel van deze goede voornemens snel naar de achtergrond te vervagen. In februari worden de sportscholen al leger, ligt de planning vol met oude routines en gaan we weer op in de waan van het dagelijkse leven.
Waarom mislukken goede voornemens zo vaak? En vooral: hoe zorg je er nou voor dat je ze in 2025 écht gaat volhouden? Ontdek hier hoe je dit jaar jouw doelen gaat bereiken.
Waarom goede voornemens vaak mislukken
Er is een reden waarom goede voornemens vaak stranden. Allereerst blijven veel voornemens namelijk vaag en missen een goed plan van aanpak. Denk bijvoorbeeld aan het goede voornemen om gezonder te gaan leven. Dit klinkt natuurlijk goed, maar wat betekent het concreet? En nog belangrijker: hoe vertaal je dit in heldere stappen die je dagelijks kunt volgen? Pas als je doelen concreet kunt maken, is er een kans van slagen om die goede voornemens in 2025 vol te houden.
Daarnaast mislukken goede voornemens vaak omdat ze worden ingegeven door externe druk. Iedereen om je heen begint aan goede voornemens voor 2025, je hebt daardoor sneller het gevoel dat je niet achter kunt blijven. Maar voornemens die niet echt resoneren met wie je bent en wat je écht wilt, zijn eigenlijk gedoemd te mislukken. Pas als je echt gemotiveerd bent en het heel graag wilt, raak je genoeg geïnspireerd om er daadwerkelijk actie op te ondernemen.
Concrete doelen stellen is key
Wil jij dat jouw goede voornemens in 2025 wél slagen? Begin dan met het stellen van concrete doelen in plaats van vage voornemens. Een goed doel is helder, specifiek en gekoppeld aan een plan. Denk na over wat je precies wilt bereiken, hoe je dat gaat doen en welke stappen je nodig hebt om daar te komen.
Een voorbeeldje: stel dat je als doel hebt om fitter te worden. In plaats van simpelweg te zeggen dat je ‘meer gaat bewegen’, kun je beter het concrete doel stellen om ‘drie keer per week 30 minuten te sporten’. Hiermee maak je je doel SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden). Je weet precies wat je te doen staat, je kunt het inplannen en daarmee wordt het sneller een gewoonte in plaats van een vage belofte. Door je doel concreet te maken wordt het tastbaar, haalbaar en houd je het makkelijker vol.
Ontdek wat je écht wilt
Je hoort het vast wel eens iemand zeggen: ‘het ‘knopje’ ging om en toen lukte het’. Dat ‘knopje’ dat om gaat zegt eigenlijk dat iemand gemotiveerd genoeg is om aan de slag te gaan met een bepaald voornemen. Goede voornemens werken pas echt als ze aansluiten bij jouw diepste verlangens. Wat zou je in 2025 willen bereiken, zowel persoonlijk als zakelijk? Wat inspireert je? Wanneer jouw doelen in lijn zijn met wat je echt wilt, is de kans veel groter dat je eraan blijft werken en dat je bereid bent om uitdagingen onderweg aan te gaan.
En we hebben het hier over goede voornemens voor 2025, maar je kunt natuurlijk het hele jaar door beginnen aan je goede voornemen. Of het nou januari, juni of oktober is: als jij een concreet doel voor ogen hebt, ga er dan voor!
Goede voornemens volhouden, hoe doe je dat?
Hoe houd je nou die goede voornemens voor 2025 vol? Met deze tips zet jij de juiste stappen:
- Maak er een gewoonte van: Goede voornemens kun je volhouden als ze onderdeel worden van je dagelijkse leven. Kleine, consistente veranderingen in dagelijkse gewoonten leiden tot significante verbeteringen in je leven. Door negatieve gewoontes te vervangen door positieve en deze stap voor stap op te bouwen, kun je op lange termijn blijvende vooruitgang boeken. Plan vaste momenten in je week om aan je doel te werken.
- Maak het specifiek en meetbaar: Vermijd algemene voornemens zoals ‘minder uitgeven’ of ‘meer lezen’. Maak het concreet, bijvoorbeeld door te zeggen dat je iedere maand €100 opzijzet en elke maand één boek leest.
- Kleine stappen, grote impact: Door je doel op te delen in kleinere, heldere stappen, voelt je goede voornemen niet als een gigantische uitdaging. Je deelt je doel op in een reeks haalbare acties, dit werkt motiverend en zorgt ervoor dat je na elke stap een gevoel van vooruitgang ervaart.
- Blijft realistisch en wees lief voor jezelf: Het is normaal om onderweg uitdagingen tegen te komen. Lukt een keer iets niet? Denk niet direct dat je je doel niet meer kunt halen. Blijf geduldig, wees lief voor jezelf en pak het gewoon weer op.
In 2025 jouw doelen bereiken?
Wil jij dit jaar werk maken van je goede voornemens? Het werkboek ‘Start Sterk’ is speciaal ontworpen om je daarbij te helpen. Het werkboek begeleidt je niet alleen bij het stellen van jouw doelen, maar helpt je ook om deze stap voor stap te realiseren. Het biedt een concrete methode om je dromen te vertalen naar een actieplan. Deze methode is gebouwd op inzichten, jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen, teams en organisaties en bewezen resultaten.
In plaats van doelen die naar de achtergrond verdwijnen, krijg je met dit werkboek een heldere roadmap in handen. Ben je benieuwd? Lees hier meer en download het werkboek waarmee jij 2025 het jaar maakt waarin jouw dromen realiteit worden.
Vertrouwd door