Organiseren en begeleiden van een heidag

Een kickstart in één dag voor je team of afdeling? Een inspirerende heidag organiseren waar de energie vanaf spat, en waarna je (zelf) verder kunt met jullie missie en doelen? Dan ben je hier op de juiste plek!

Prins Momentum helpt je met het organiseren en begeleiden van een heidag of heisessie. Dat kan in allerlei vormen: of je nu een korte ‘benen op tafel’-sessie met je managementteam wilt of een 2-daagse hei sessie met de hele organisatie, hier ben je aan het juiste adres! We organiseren heisessies en heidagen die écht tot verandering en resultaat leiden.

Bij het organiseren en begeleiden van een heidag, bepalen we samen vooraf wat het resultaat moet zijn. Dat kan over verschillende thema’s gaan, zoals het formuleren van een nieuwe strategie, het oplossen van knelpunten binnen het team of het versterken van de onderlinge samenwerking. Wij zorgen ervoor dat de heidag een passende invulling krijgt, op basis van het gewenste resultaat.

Het belang van het organiseren van een heidag

Een heidag organiseren is belangrijk omdat het je team de kans geeft om even weg te stappen van hun normale werkritme. Tijdens de heidag kijken we naar jullie strategie en werken we vanuit de kracht van het team. We kijken ook naar valkuilen, en vertalen dit tot slot in een set van doelen. De kracht van een goede strategie ligt niet alleen in het hebben van heldere doelen, maar ook in het creëren van een omgeving waarin teamleden elkaar beter leren kennen. Wanneer je elkaar begrijpt, ontstaat er een synergie die de basis vormt voor succesvolle samenwerking.

Voorbereiding heidag

We helpen graag met het voorbereiden en faciliteren van een heidag of inspiratiesessie. Vooraf bepalen we samen wat het resultaat van de dag moet worden, hoe we de dag vormgeven en op welke manier we de deelnemers vol nieuwe energie naar huis laten gaan. Daarbij werken we vanuit kracht en talent: de dingen waar jullie goed in zijn staan centraal. Als de invulling duidelijk is, geven we invulling in de communicatie naar de deelnemers. Afhankelijk van de groepsgrootte, krijgen de deelnemers van tevoren ‘huiswerk’ om zich goed voor te bereiden op de sessie of heidag. Dit komt het proces en resultaat op de dag zelf ten goede.

Hoe ziet een heidag eruit?

Een heidag gaat veel verder dan alleen de gebruikelijke activiteiten voor teambuilding. We duiken dieper in wat jullie drijft, wat jullie uitdagingen zijn en hoe jullie die samen kunnen oppakken. Door even uit de dagelijkse gang van zaken te stappen, ontstaat ruimte voor nieuwe ideeën en perspectieven. Natuurlijk is er ook ruimte voor ontspanning en verbinding! Het is een goed idee om een informele activiteit aan de dag toe te voegen, zoals een lunch, borrel of spelelement.

Het is echt verbazingwekkend hoeveel inzicht, inspiratie en energie een heidag kan opleveren!

Zelf de heidag organiseren of hulp inschakelen?

Een heidag organiseren en begeleiden is bij uitstek iets wat je het beste kunt uitbesteden. Het voorbereiden van zo’n dag kan een hele uitdaging zijn, bovenop de ‘gewone’ taken. Ook is het begeleiden van groepen een vak apart, zeker op het gebied van ontwikkeling en strategie. Je behaalt het beste resultaat door iemand in te schakelen die hier goed in is en veel ervaring in heeft.

Bovendien nemen we de begeleiding tijdens de dag zelf op ons, zodat iedereen zich kan concentreren op de essentie van de dag. Het is vaak verstandig om een externe persoon in te huren om een heidag te begeleiden, omdat deze persoon een objectieve en neutrale rol kan innemen. Doordat ze geen deel uitmaken van het team, kunnen ze zonder bevooroordeeld te zijn de interacties en discussies leiden. Daarbij is het heel onwenselijk als één van de teamleden zichzelf ‘uitsluit’ van de interactie op de heidag.

Zelf de locatie (en catering) regelen kan natuurlijk ook! We raden een locatie aan waarbij je (bijna) letterlijk het gevoel hebt “op de hei” te zijn. Het is fijn als er voldoende ruimte is, zodat je ook in kleinere groepjes uit elkaar kan gaan tijdens de dag. Voor leuke locaties kun je eens een kijken nemen op deze website.

Na de heidag: hoe nu verder?

Na afloop evalueren we samen de opbrengst van de heidag of inspiratiesessie. Wat heeft de dag opgeleverd? En vooral, hoe kunnen de opgedane inzichten en doelen omgezet worden in concrete acties? Want uiteindelijk gaat het erom dat de opbrengst van de heidag een plekje krijgt in het dagelijkse werk. Dat kunnen jullie zelf doen, maar je kunt ook langer met ons samenwerken. Het vervolg van een heidag is een Ontwikkeltraject, waarbij wij jullie helpen om de opbrengst van de heidag ‘in te regelen’ in jouw team of organisatie.

Klaar om de volgende stap te zetten en jullie team naar een hoger niveau te tillen? Neem dan vandaag nog contact op en laat jullie helpen om van de heidag een onvergetelijke ervaring te maken die de basis legt voor een mooie toekomst!

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat is een heidag?
Een heidag kun je zien als een dag die buiten de reguliere werkomgeving plaatsvindt, vaak op een externe locatie. Tijdens deze dag komt een organisatie, team of afdeling samen om zich volledig te concentreren op teambuilding, strategie en planning, probleemoplossing of andere doeleinden die gericht zijn op het verbeteren van de samenwerking en resultaten binnen de organisatie. Dit gaat vaak over zaken die niet urgent, maar wel heel belangrijk zijn (lange termijn).

Het voordeel van een heidag is dat je weg bent van de dagelijkse routine en afleidingen op de werkplek. Daardoor ontstaat ruimte voor een frisse blik op het werk en nieuwe ideeën.

Wat is het resultaat van een heidag of heisessie?
Het resultaat van een hei sessie is altijd afhankelijk van de vraag die door de klant wordt ingebracht. Afhankelijk van het gewenste resultaat stemmen we een programma af. Daarbij bepalen we van tevoren bepalen wat de dag op moet leveren. Voorbeelden daarvan zijn een hernieuwde missie en visie, bepalen van een strategie met doelen of elkaars kwaliteiten binnen het team beter leren kennen. Lees hier meer over wat een heidag precies oplevert.

Wat zijn de vervolgstappen na de heidag of heisessie om ervoor te zorgen dat de besproken ideeën en plannen worden uitgevoerd?

Om een heidag succesvol te laten zijn, is opvolging cruciaal. Er zijn drie opties om opvolging te geven aan de heidag of heisessie. De eerste is dat jullie zelf aan de slag gaan met hetgeen opgehaald tijdens de heidag. Dit komt uitgebreid ter sprake bij de evaluatie van de heidag, zodat jullie precies weten hoe jullie verder gaan. De tweede opties is een wat langere samenwerking. Tijdens deze samenwerking ondersteun ik de teamleider(s) of manager(s) in het vervolg van de heidag. Zij zorgen zelf voor de verbinding met alle medewerkers. Tot slot is er de optie van een Ontwikkeltraject. In dit traject starten we een samenwerking van ongeveer een jaar, waarbij ik jullie volledig ondersteun in het implementeren van de opbrengst van de heidag. Lees hier meer over een Ontwikkeltraject.

Wie moeten er worden uitgenodigd voor de heidag of heisessie?
Nodig altijd iedereen uit die direct betrokken is. Soms zijn dat ook mensen die niet direct bij het team of de afdeling horen. Overweeg ook om hen uit te nodigen. Als er sprake is van een hiërarchische structuur (met managers of teamleiders) is het ook heel belangrijk dat zij actief deelnemen aan de heidag of heisessie.

Waar moet de heidag plaatsvinden? Binnen of buiten?
Om los te kunnen komen van de dagelijkse gang van zaken is het aan te raden daadwerkelijk ‘de hei’ op te gaan. Een mooie locatie in de natuur ondersteunt het proces. Doe hier inspiratie op voor een leuke locatie. Mochten er redenen zijn om de heidag toch in een stad te organiseren, dan is het goed om een locatie te zoeken die zo min mogelijk aan een kantooromgeving doet denken. Ook kun je proberen rekening te houden met de bereikbaarheid per auto en OV.

Qua eisen aan de locatie is het belangrijk dat er genoeg ruimte is, bij voorkeur ook buiten. Er moet een grote ruimte of zaal zijn waar dingen plenair besproken kunnen worden. Mocht je met een grotere groep zijn (zie ook de vraag over groepsgrootte) wil je ook dat er een paar opties zijn om kleine subgroepjes bij elkaar te laten zitten (breakout-ruimtes). Check ook even of er een groot scherm en beamer aanwezig zijn.

Is er een perfect moment in het jaar om de heidag te organiseren?
Er is niet één specifiek moment dat beter is dan andere dagen. Een heidag kun je in principe het hele jaar door organiseren, met uitzondering van de schoolvakanties. Dan zijn er vaak relatief veel mensen afwezig. Mocht de jaarwisseling of het einde van de zomervakantie in zicht zijn, is dat vaak een extra mooi moment voor ‘een nieuw begin’. Maar laat je dus zeker niet tegenhouden als het oktober, februari of een andere maand is!

Wat betreft een dag in de week kun je het beste kijken op welke dag de meeste mensen aanwezig kunnen zijn. Vaak zijn dit dinsdagen en donderdagen. Een nadeel van die dagen is wel dat het verkeer drukker kan zijn. Start sowieso een heidag niet te vroeg in de ochtend, want dat kan voor problemen zorgen.

Heb je per se een externe begeleider of facilitator nodig om ons te begeleiden?
Je kunt ervoor kiezen om iemand uit de eigen organisatie te vragen als begeleider, maar er is een aantal redenen om dit niet te doen. Enerzijds is het begeleiden van groepen en werken met strategie, doelen en talent echt een vak apart. Omdat het een specialisme betreft is het raadzaam om iemand te zoeken die hier ervaring mee heeft.

De tweede reden is dat als iemand zelf begeleidt, die persoon geen deelnemer aan de heidag is. Je kunt onmogelijk én het proces goed begeleiden én zelf ook nog input leveren. Een derde reden is dat een externe facilitator neutraal is uitgerust om een (stevige) discussie in goede banen te leiden. Als je zelf onderdeel van een team bent, ben je niet zo objectief. En ook kan het lastig zijn om je collega’s ‘binnen de lijnen’ te houden.

Wat zijn de kosten van een heidag?
De kosten voor een heidag of heisessie zijn afhankelijk van de wensen en beginnen vanaf € 2.000 (excl. BTW). Dit is inclusief voorbereiding en evaluatie. Er wordt altijd een gratis en vrijblijvende intake gedaan, waarna een offerte kan worden uitgebracht. Bij de overweging van kosten is het ook belangrijk om te bedenken wat het op gaat leveren. Voor meer informatie over prijzen, neem gerust contact op.

Anouk Prins

Met passie voor groei en ontwikkeling help ik professionals en teams om hun doelen te bereiken en in beweging te komen. Praktisch en resultaatgericht. Klaar om samen stappen te zetten?

Plan een gratis strategiegesprek

Vertrouwd door

Logo Prins Momentum

Vanuit vertrouwen doelen realiseren

Neem contact op voor een duidelijke koers, waar iedereen in de organisatie zich mee kan verbinden.