optimaal samenwerken

Gerelateerde blogs

Waarom een heidag organiseren? Het startschot voor groei en succes!

Waarom zou je nou een heidag moeten organiseren? Omdat je dat nou eenmaal “hoort” te doen? Of omdat het daadwerkelijk het startschot kan zijn voor groei en succes? In de snel veranderende wereld van vandaag is het cruciaal voor organisaties …

Lees verder »

Voorbeeld programma heidag

Zoek je een voorbeeld van een programma voor je heidag? Gevonden! Ik vertel je in dit blog hoe je een inspirerende en afwisselende heidag kunt samenstellen. Met dit programma zorg je gegarandeerd voor een geweldige dag, waarmee je daarna aan …

Lees verder »

Hoe organiseer je een heidag die écht verschil maakt en resultaat behaalt?

Een datum prikken kunnen we allemaal, maar hoe organiseer je een heidag of teamsessie die écht verschil gaat maken in je team of organisatie? Voor dat antwoord zit je hier helemaal goed. Ik help overheden en onderwijs om doelen te realiseren en in vertrouwen samen te werken. Een hele goede start daarvoor is het organiseren van een heidag!

Stap 1: Kies het juiste moment

Bij de vraag ‘hoe organiseer je een heidag?’ is als eerste timing van belang. Vaak organiseer je een heidag omdat ‘het op de agenda staat’. Het is alweer een jaar geleden bijvoorbeeld. Dat valt niet altijd samen met het juiste moment: een heidag zou de markering van een nieuw begin moeten zijn, de volgende fase of stap. Kijk dus eens naar de natuurlijke ‘begin en eind’-momenten in jouw organisatie. Januari is zo’n moment, maar er zijn in elke organisatie meer momenten die heel geschikt zijn voor een nieuwe start. Bijvoorbeeld na de zomervakantie, als iedereen weer met nieuwe energie terugkeert na de vakantie. Andere voorbeelden van natuurlijke momenten zijn een goedgekeurde begroting, de uitrol van een nieuw product of juist na een periode van tegenslagen. Het juiste moment is als je oude strategie niet meer volledig relevant is of je een volgende stap wilt maken met de ontwikkeling van je team of afdeling.

Stap 2: Bepaal de intentie

Een locatie zoeken, de catering regelen of een dagprogramma maken: allemaal belangrijk. Maar niet zo belangrijk als de intentie waarmee je iets doet. Bepaal dus van tevoren wat de intentie voor deze heidag is. Wil je verbinden met je team, of juist een ambitieuze strategie uitwerken? Is het een dag waarbij je vooral wilt inspireren of moeten er echt harde keuzes gemaakt worden?

En bepaal dan niet alleen het doel voor de dag zelf, maar bekijk ook het grotere geheel: op welke manier past de heisessie in de strategie van jouw organisatie? Het is goed als je (bijvoorbeeld met het managementteam van de organisatie) van tevoren bedenkt hoe jullie de strategie willen vormgeven en hoe jullie de heidag of heisessie daarbij in willen zetten.

Een goede voorbereiding is essentieel. Ik help je hier graag bij!

Stap 3: Alles klopt

Om ervoor te zorgen dat jij en je team zich helemaal kunnen overgeven aan de flow van de heidag, moet alles kloppen. Het laatste wat je wilt is dat inspiratie wegzakt, omdat een beamer het niet doet. Of dat medewerkers het begin van de dag missen, omdat er niet genoeg toiletten blijken te zijn.

Besteed aandacht aan de locatie, de communicatie voorafgaand aan de heisessie en last but not least de catering. Geef de mensen het gevoel dat hun tijd en inzet belangrijk is, door ze gastvrij te ontvangen. Voor de sessie wil je een goed programma hebben, wat logisch in elkaar zit en met voldoende ruimte voor interactie en vragen.

Zorg dus voor een perfect georganiseerde dag, waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten maar wel ruimte is voor flexibiliteit. Ook voor het faciliteren van locatie, catering en andere zaken kun je terecht bij Prins Momentum.

Stap 4: Inspirerende reis

Een heidag organiseren die écht verschil maakt, lukt alleen als je de deelnemers weet te raken. Het is cruciaal om de diepte in te duiken. Dat doe je door je dag vorm te geven vanuit het waaromDat betekent dat je het ‘bestaansrecht’ van je organisatie vooropzet, maar uitdraagt wat de gedachte is van de heidag (zie ook het kopje ‘Bepaal de intentie’). Deelnemers aan de heidag worden geprikkeld om na te denken over hun eigen ‘waarom’. Uiteindelijk vormt zich daardoor een verbinding van medewerkers met de strategie van de organisatie.

Er zijn verschillende manieren om de diepte in te duiken op je heidag, in een gratis strategiegesprek denk ik graag met je mee.

Stap 5: De perfecte balans

Perfecte balans is key! Het organiseren van een heidag gaat vooral over een goede, strakke planning enerzijds en ruimte voor het goede gesprek anderzijds. Dat doe

Klaar voor een heidag?

je door de kaders heel strak neer te zetten, maar meer dan voldoende ruimte daarbinnen te laten. Je kunt de dag in vijf blokken plannen: opening, verdieping, lunch, verdieping en afsluiting. In elk blok, en tussen elk blok zorg je voor pauzes en energizers. Zorg dat tussendoor bewogen wordt, gebruik muziek

 en ga naar buiten. Een heidag is geen marathon, maar een high intensity interval-training.

Stap 6: Het vervolg

Na afloop van de heisessie begint het eigenlijk pas echt. Het verwerken van de opbrengst, en deze te gebruiken voor het vervolg vraagt tijd en inzet. Het is enorm helpend om een jaar vooruit te kijken en te plannen. Bepaal hoe jullie na de heidag verder gaan en wanneer jullie reflectiemomenten inplannen. Op die manier wordt de heidag onderdeel van een groter geheel: bijvoorbeeld een messcherpe, inspirerende strategie voor de organisatie waar iedereen zich mee kan verbinden en die voor resultaat zorgt.

Je kunt ervoor kiezen om met bovenstaande tips de dag zelf te organiseren en te begeleiden. Een andere optie is om dit uit handen te laten nemen. Dit laatste werkt meestal beter, omdat je als teamleider of manager dan zelf ook onderdeel kunt zijn van het proces. Lees daar meer over bij de veelgestelde vragen (FAQ’s).

Graag help ik je vooruit en bespreek de mogelijkheden met je in een gratis strategiegesprek.

Gratis strategie-
gesprek?

Laat hieronder je gegevens achter en ik neem snel contact met je op voor een vrijblijvende intake van 30 minuten.