optimaal samenwerken

Gerelateerde blogs

Waarom een heidag organiseren? Het startschot voor groei en succes!

Waarom zou je nou een heidag moeten organiseren? Omdat je dat nou eenmaal “hoort” te doen? Of omdat het daadwerkelijk het startschot kan zijn voor groei en succes? In de snel veranderende wereld van vandaag de dag is het cruciaal …

Lees verder »

Succesvol met je team samenwerken in het onderwijs

Als er één sector is, waar succesvol samenwerken belangrijk is, is het in het onderwijs. School vormt de bakermat van de toekomst, waar onze jongeren klaargestoomd worden voor hun verdere leven. Afgelopen jaren heb ik meerdere projecten mogen doen in …

Lees verder »

Voorbeeld programma heidag

Zoek je een voorbeeld van een programma voor je heidag? Gevonden! Ik vertel je in dit blog hoe je een inspirerende en afwisselende heidag kunt samenstellen. Met dit programma zorg je gegarandeerd voor een geweldige dag, waarmee je daarna aan resultaten kunt bouwen. Het toverwoord is energie!

 

voorbeeld programma heidag

1. Aankomst en opening

Het eerste onderdeel in dit voorbeeld programma voor je heidag is de aankomst en opening. Deze zijn heel erg belangrijk! Stel je eens voor dat je half bezweet binnenkomt omdat onduidelijk was waar je precies moest zijn. En dat de opening wordt gedaan door iemand waarvan je niet weet wat diegene komt doen op de heidag. Of opent met een monotoon verhaal met allerlei containerbegrippen, zodat je eigenlijk niet weet wat de dag gaat brengen.

Net als in de liefde, is de eerste indruk vaak bepalend.

Zorg ervoor dat mensen precies weten waar ze moeten zijn, en hoe laat. Ontvang ze zo veel mogelijk persoonlijk, en laat weten dat het fijn is dat ze er zijn. Zonder hun aanwezigheid geen geslaagde heidag tenslotte! Regel een goede bak koffie of thee, en wat te eten bij aankomst. Sommige mensen hebben er al een halve dag opzitten en kunnen wel een boost gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om muziek aan te zetten, die past bij de sfeer en het doel dat je voor ogen hebt voor de heidag. Dit alles zorgt ervoor dat mensen zich welkom voelen.

2. Aftrap

De aftrap van de heidag is het volgende onderdeel in het programma van je heidag. Zorg dat degene die aftrapt dat vol energie kan doen. Hij of zij moet de aanwezigen direct wijzen op het doel van de dag, en aangeven wat er te halen is voor de deelnemers zelf. Het helpt als degene die aftrapt iemand is die energie en inspiratie uitstraalt, en een hele duidelijke verbinding heeft met de organisatie en de aanwezigen. Vergeet ook vooral niet de huishoudelijke mededelingen: waar zijn de toiletten, hoe laat wordt er gepauzeerd en hoe laat is de dag afgelopen. Dit klinkt overdreven, maar is cruciaal. De duidelijkheid die dit namelijk geeft, zorgt voor rust in de koppies van mensen. Daardoor kunnen ze zich beter concentreren op de inhoud van de heidag.

3. Plenair deel

In dit voorbeeld van een programma voor een heidag kun je na de opening meteen doorpakken. Een plenair deel met een inspirerende presentatie is heel geschikt om op dit punt te doen. Mensen zijn nog fris en kunnen wat informatie opnemen. Wel heel erg belangrijk: niet teveel! We zijn geneigd om mensen te overspoelen met alles wat we weten of wat belangrijk is, maar dit is vaak veel te veel. Onthoud dat het belangrijkste is dat de energie hoog blijft! Beperk je tot twee, maximaal drie belangrijke punten die je mee wilt geven en licht deze kort toe. Zorg dat de spreker gebruik maakt van presentatietechnieken die helpen om de aandacht bij het publiek goed vast te houden.

4. Uiteen in groepen

Halverwege het eerste dagdeel kun je in dit voorbeeld van een heidag de deelnemers in groepen verdelen. Bepaal van tevoren wat de werkvorm is en met welk doel de groepen aan de slag gaan. Ook hier is het essentieel dat iedereen precies weet waar ze aan toe zijn. Het is niet erg als men hier nog niet de diepte ingaat. Bij de afronding voor de pauze is het goed weer plenair bij elkaar te komen. Als er tijd is, kan een gespreksleider of dagvoorzitter om input vragen van deelnemers van verschillende groepjes, of zijn eigen bevindingen delen. Zorg dat er min of meer een afgehecht deel ontstaat. In de middag kun je dan weer met een schone lei beginnen.

5. Pauze

Liefde (voor een werkgever) gaat door de maag, dus beknibbel niet op de lunch. Zorg er ook voor dat mensen makkelijk kunnen bewegen. Goed eten en beweging houdt de energie hoog! Neem de tijd voor een pauze, want deze break is allesbehalve nutteloos. Mensen laden op, delen opbrengsten van de ochtend en krijgen de kans om in informele setting te werken aan (nieuwe) connecties. Een pauze van een uur is het minimum. Sommige locaties bieden ook mogelijkheden om buiten iets actiefs te doen, dit is perfect! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Down Under in Nieuwegein, the Beach in Aalsmeer of Forteiland IJmuiden.

6. Start middagdeel

In de middag kun je weer aftrappen met een plenair deel, waarna het tijd is voor het zwaardere werk. Dit is het punt waarop je mensen de diepte in wilt laten gaan, en ze echt aan het werk zet. Hier moet je belangrijkste opbrengst van de dag uit rollen, dus bedenk goed (van tevoren) met welk resultaat je de deur uit wilt lopen en stuur daar op. Kies werkvormen die op dit resultaat gericht zijn. In sommige gevallen is het ook handig gespreksleiders of voorzitters (zogenaamde facilitators) te regelen, die zelf geen onderdeel van het gesprek hoeven te zijn.

7. Afsluiting

Tot slot de afsluiting van de dag in dit voorbeeld van een heidag: neem hier de tijd voor. Het is cruciaal voor het resultaat dat niet alleen de opbrengst helder is, maar dat ook heel duidelijk is wat er gedaan wordt met het resultaat. Hier valt of staat je dag mee. Tot slot is het heel belangrijk om de deelnemers uitgebreid te bedanken voor hun inzet. Deelnemen aan zo’n dag is voor sommigen echt buiten hun comfort zone. Het klinkt wat simpel, maar het is echt heel helpend om de deelnemers iets tastbaars mee te geven naar huis als dank voor hun inzet. Hou qua planning rekening met mensen die nog een eind naar huis moeten reizen of in de spits terechtkomen.

Sluit zeker af met een informele borrel, een diner of als je echt gek wilt doen een feestje. En na een inspirerende, leuke heidag begint het echt werk pas echt: de opbrengst van je heidag vertalen en implementeren in het dagelijkse werk! Ik help je hier graag bij, neem contact op via dit formulier.

Gratis strategie-
gesprek?

Laat hieronder je gegevens achter en ik neem snel contact met je op voor een vrijblijvende intake van 30 minuten.