De 5 fasen van teamontwikkeling: in welke fase zit jouw team?

Je wilt aan de slag met teamontwikkeling, maar waar staat je team eigenlijk en waar wil je naartoe? Bruce Tuckman, een psycholoog met een scherp oog voor groepsdynamiek, liet ons in 1965 zien hoe teams zich ontwikkelen. Door te begrijpen in welke fase je team zich bevindt, kun je inspelen op wat er nodig is om verder te komen. 

Forming – de oriëntatiefase

De eerste fase is de ‘Forming’ fase. In deze eerste fase leren teamleden elkaar kennen, iedereen zoekt zijn of haar plek en rol en de sfeer is vaak beleefd en voorzichtig. Teamleden zijn enthousiast, maar het echte werk en het samenwerken moet nog beginnen. 

Dit is de fase om de basis te leggen. Stel duidelijke doelen en verwachtingen en zorg voor een veilige omgeving waarin iedereen zich gehoord voelt. Als teamleider heb jij de taak om richting en structuur te geven, zodat je vanuit hier stappen kunt zetten samen.

Storming – stormachtige machtsfase

Na die eerste fase komt de ‘Storming’ fase. Teamleden leren elkaar steeds beter kennen, komen meer te weten over de persoonlijkheid van anderen en er kan zelfs sprake zijn van de eerste meningsverschillen. Er kunnen spanningen ontstaan, doordat teamleden hun eigen plek in de groep moeten innemen. Rollen en verantwoordelijkheden worden voor het eerst in de praktijk gebracht en dit kan soms een interne zoektocht zijn.

Laat je niet afschrikken! Deze ‘Storming’ fase is heel belangrijk om door te groeien naar een echte samenwerking. Blijf geduldig en motiveer je teamleden om open te communiceren. Als er conflicten ontstaan, begeleid het team dan hierin en focus je op gezamenlijke doelen. Door spanningen en conflicten op te lossen, zorg je uiteindelijk voor een hechter team.

Norming – normaliseringsfase

Van Storming naar Norming! Langzaam maar zeker ontstaat er rust en ritme. De eerste spanningen zijn opgelost, wat vertrouwen geeft in een langdurige samenwerking. Teamleden hebben hun rol gevonden en leren elkaars zwaktes en sterktes te waarderen. Dit is de fase waarin het team echt begint te presteren.

Als teamleider kun je nu meer loslaten en het team meer autonomie geven. Vergeet ook vooral niet om succes samen te vieren! Zorg voor duidelijke afspraken die de samenwerking ondersteunen.

Performing  – prestatiefase

Deze fase is het hoogtepunt van teamontwikkeling. Hier werken de teamleden namelijk optimaal samen, er is veel vertrouwen en er is sprake van open communicatie. De naam ‘Performing’ zegt het al: er is een sterke focus op het behalen van resultaten. Geniet van dit gevoel van teampower, waarin je team zelfstandig en effectief wordt.

Als teamleider kun je nu nog meer op de achtergrond blijven. Vertrouw erop dat je team zelfstandig kan werken, maar blijf wel beschikbaar om bij te sturen als dat nodig is. Focus je op groei en het vieren van behaalde resultaten. 

Adjourning – afsluitfase

Geen enkel team blijft voor altijd bij elkaar. Of het nu om een afgerond project gaat of een team dat uit elkaar gaat, de Adjourning-fase is een belangrijk moment. Hier reflecteren teamleden op hun samenwerking en nemen ze afscheid.

Als leider speel je hier een grote rol. Creëer een moment voor reflectie: vier successen en bespreek verbeterpunten. Zorg voor een positieve afsluiting zodat iedereen met een goed gevoel verder kan.

In welke fase van teamontwikkeling zit jouw team?

Herken jij de fase waarin jouw team zich bevindt? Dan heb je nu de handvatten om de volgende stap te zetten. Heb je begeleiding nodig in dit proces? Dan help ik je hier graag bij. Met teamcoaching begeleid ik jouw team naar een betere en sterkere samenwerking. Neem gerust contact op of plan een gratis strategiesessie in

Anouk Prins

Met passie voor groei en ontwikkeling help ik professionals en teams om hun doelen te bereiken en in beweging te komen. Praktisch en resultaatgericht. Klaar om samen stappen te zetten?

Plan een gratis strategiegesprek

Vertrouwd door

Logo Prins Momentum

Vanuit vertrouwen doelen realiseren

Neem contact op voor een duidelijke koers, waar iedereen in de organisatie zich mee kan verbinden.