De kracht van doelen en strategieën: organiseer een heidag
Een goede strategie met bijbehorende doelen vormt het hart van elke succesvolle organisatie. Ze geven richting, inspireren teams en brengen focus. Zonder een heldere strategie word je makkelijk opgeslokt door de waan van de dag. Waarom zou je dan een heidag hiervoor organiseren? Een hei sessie organiseren is het perfecte startsein om regie te pakken! Door dit samen met je team te doen, kun je ideeën en inzichten ophalen. Ook zorg je op deze manier voor draagvlak en gedeelde verantwoordelijkheid over de koers van de organisatie. Ik heb drie belangrijke redenen op een rijtje gezet waarom iedere organisatie een hei dag zou moeten organiseren:
1. Stap uit de waan van de dag
In de hectiek van dagelijkse beslommeringen raak je makkelijk verstrikt in operationele taken. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen om een heidag te organiseren. Als je nooit stil staat is het lastig om te reflecteren op ’the big picture’: urgent en belangrijk zijn twee hele verschillende dingen! De Eisenhower Matrix laat heel mooi zien hoe dit principe werkt, in dit blog schreef ik al eerder over deze matrix. Een heidag is de perfecte manier om uit de waan van de dag te stappen, omdat je tijd maakt om te kijken naar de ontwikkeling van een organisatie, afdeling of team.
2. Een nieuwe fase – de heisessie als startpunt
Een heidag of heisessie markeert een keerpunt, waarbij je start in een nieuwe fase van groei en ontwikkeling. Of het nu gaat om het herdefiniëren van de strategie, teambuilding of het vormgeven van een klantreis: een heidag biedt de gelegenheid om de weg vooruit te vinden en plannen. Met een duidelijke strategie kunnen organisaties, afdelingen en teams zichzelf positioneren voor succes en groei in de komende jaren. Een heisessie is hét startpunt voor dit proces.
3. Het versterken van teams met een heidag
Een heidag biedt dus een kans om te werken aan de strategische kant van de organisatie. Maar het is ook de perfecte gelegenheid om te investeren in de teamdynamiek en -cultuur. Door met elkaar even uit de ‘ratrace’ van elke dag te stappen, ontstaat ruimte om elkaar beter te leren kennen of eens een ander gesprek te voeren. Dit is heel helpend in het dagelijkse werk. Met dit doel kan een heidag worden gefaciliteerd, waarbij je kunt denken aan het focussen op krachtige eigenschappen van een team en het verkennen van valkuilen. In een vervolgtraject is het ook mogelijk om dit op individueel niveau te doen, waarbij ieders eigen doelen worden gekoppeld aan die van het team (of afdeling, organisatie).
Het versterken van teams kan worden ingezet om de samenwerking te verbeteren, communicatievaardigheden te ontwikkelen en een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid te laten ontstaan. De ervaring leert dat hierdoor medewerkers zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd zijn. Niet alleen is dat heel helpend bij de doelen van de organisatie, maar betrokken medewerkers ervaren ook meer werkplezier. Wanneer mensen werkplezier ervaren, zijn zij doorgaans meer betrokken bij hun organisatie en minder geneigd op zoek te gaan naar ander werk. In tijden van personele tekorten is dit groot goed.
Waarom een heidag organiseren? Het is dé weg vooruit!
Het antwoord op ‘waarom je een heidag zou moeten organiseren’ is dan ook dat het veel meer is dan een ‘moetje’. Het is een investering in de toekomst van de organisatie. Met een heidag leg je het fundament voor groei, innovatie en succes op lange termijn. Het is de eerste stap naar meer verbondenheid, daadkracht en resultaat. Bij het organiseren van een hei dag is het van belang dat je goed nadenkt over het programma van de heidag en je tijd steekt in de voorbereiding om echt resultaat te behalen. Ik help je hier graag bij! Plan vandaag nog een heidag voor jouw organisatie of vraag een gratis strategiegesprek aan.
Wil je meer weten over het leidinggeven aan teams? Lees dan ook eens dit boek!